rss: yazılar
arama
Meleklerin Ne Gibi Görevleri Vardır?
Meleklerin ayrı ayrı görevleri vardır. Her melek kendisine verilen görevi eksiksiz yerine getirir. Melekler görevlerini yerine getirirken asla yorulmazlar ve bıkkınlık göstermezler.
Başlıca melekler ve görevleri şunlardır:
1) Cebrail (a.s): Kur’an’da Ruhu’l-Emin, Ruhu’l-Kuds ve Ruh gibi isimlerle anılan Cebrail’in görevi Allah ile peygamberleri arasında elçiliktir. Allah’tan aldığı vahyi peygamberlere getiren Cebrail’dir.
Cenab-ı Allah Kur’an’ın bir ayetinde Cebrail hakkında şöyle buyurur:
“De ki Cebrail’e kim düşman ise şunu iyi bilsin ki Allah’ın izniyle Kur’an’ı senin kalbine bir hidayet rehberi, önce gelen kitapları doğrulayıcı ve mü’minler için de müjdeci olarak o indirmiştir” (Bakara 2/97).
2) Mikâil (a.s): Allah’ın emir ve izniyle alemde cereyan eden olayları idare eden melektir. Mikâil rızıkların dağıtımıyla da görevlidir.
Kur’an’da Mikâil’den şöyle söz edilir: “Kim Allah’a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrail’e ve Mikâil’e düşman olursa bilsin ki, şüphesiz Allah inkâr edenlerin düşmanıdır” (Bakara 2/98).
3) Azrail (a.s): Ölüm meleği olan Azrail canlıların ruhlarını almakla görevlidir. Kur’an’da Azrail’in görevi ile ilgili ayet şu anlamdadır: “De ki, size vekil kılınan ölüm meleği canınızı alacak, sonra Rabbinize döndürüleceksiniz” (Secde 32/11).
4) İsrafil (a.s): Sur üfürmekle görevli olan İsrafil, bu vazifeyi iki defa yerine getirecektir. Birincisi kıyametin kopması, ikincisi ise dirilişin vuku bulması için olacaktır. Allah, kitabı Kur’an’da bu konuya şu ayete açıklık getirir; “Sur’a üflenince, Allah’ın diledikleri müstesna olmak üzere göklerde ve yerde, ne varsa hepsi ölecektir. Sonra ona bir daha üflenince, bir de ne göresin onlar ayağa kalkmış bakıyorlar!” (Zümer 39/68).
5) Kiramen Kâtibin Melekleri: Görevleri insanın yaptığı işleri yazmak, bir nevi dosya tutmak, insanların sicillerini tesbit ederek, amel defterlerini hazırlamaktır. Kur’an’da bunlardan şöyle bahsedilir: “Oysa yaptıklarınızı bilen, değerli yazıcılar sizi gözetlemektedirler” (İnfitar 82/10-12).
6) Münker ve Nekir Melekleri: İnsan ölünce onu sorguya çeken, Rabbini, Peygamberini ve dinini soran meleklerdir.
Hasip Asutay – Akaid Risalesi, 75-77
Bu yazı 1.952 kere okunmuştur.
Sosyal medya:
Tweetle