Vaktiyle baÅŸlarını feleÄŸe kadar yüceltmiÅŸ yüce zatların hepsi Sultan Mahmud’un huzurundaydılar. Âlem padiÅŸahı, onlara,
“Her biriniz bir dilek dilesin!” dedi.
O gün padiÅŸahtan ÅŸehir, mal, mülk, mevki ve rütbeye ait bir hayli ÅŸeyler istediler. Sıra Ayaz’a gelince biri dedi ki
“Ey güzellikte tek, hünerde çift Ayaz! Sen ne istersin?”
Ayaz,
“Yalnızca bir ÅŸey isterim. Ondan baÅŸka da hiçbir ÅŸey istemem. PadiÅŸahın okuna hedef olmayı ister dururum. Bu dileÄŸime erersem, zerre kadar ıstırabım kalmaz” dedi.
Ona,
“A akıldan mahrum cahil!” dediler. “PadiÅŸahın okuna hedef olmak istiyorsun ha! Aklını, ayaklarının altında mı ezdin, yok ettin? Neden kendini oklara hedef etmek istiyorsun? Sonra ebediyen oklara esir olur, oklanır durursun.”
Ayaz dedi ki:
“Ey insanlar! Sizin bu sırdan haberiniz bile yok. Bütün bir âlem bana hürmet edip durmakta. Bir de padiÅŸahın okuna hedef oldum mu iÅŸim iÅŸ artık. Çünkü padiÅŸah önce birkaç kere hedefe bakar da ondan sonra ok atar. Önce adamın canına iÅŸleyen o bakıştır. Artık sonradan alınan yara, nasıl olur da güç gelir adama? Siz, bu yolda o yarayı görüyorsunuz ama ben, padiÅŸahın bakışını görmekteyim. Sevgilim on kere bana baktıktan sonra bir yarayla nasıl olur da kendimden geçer, bu iÅŸi terkederim?…”
İlahiname – Ferîdüddin Attâr
Bu yazı ile benzer diğer yazılar:
- İhtiyar Oduncu ile Sultan Mahmud Bir gün Sultan Mahmud, mahiyetinde elli atlıyla birlikte avdan dönüyordu....
- Sultan Mahmud ile Bir Kocakarı Sultan Mahmud, günün birinde ordusuyla hızla bir yerden geçiyordu. Yol...
- Hasta Sultan Padişahlardan biri, adını anmanın bile insanı ürküteceği korkunç bir hastalığa...
- Affetmek Büyüklerin Ahlakıdır Affetmek büyüklerin ahlâkı, imanın kemali, güzel yaşamanın sebebi, rahatlığın nedeni...
- Sultan Sencer ile Abbâse-i Tûsî Günlerden bir gün yüce padiÅŸah Sencer, Abbâse’nin yanına gitti. UzlaÅŸamadılar....
Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.
Bu yazıyı yazdır!



